Veel mensen geloven in de mythe dat alleen zeer intelligente mensen creatief kunnen zijn. De waarheid is echter dat je het in je hebt om verbazingwekkende creatieve krachten te gebruiken. Waarom worden dan zo weinig mensen productief? Het antwoord ligt in slechte gewoonten die we aanleren als we opgroeien. Slechte gewoonten kunnen worden doorbroken zodra we bereid zijn eraan te werken.

Hier zijn 6 van de ergste slechte gewoonten die ons tegenhouden om creatief en productief te zijn en leer hoe je ze kunt doorbreken!

Slechte gewoonte 1: Geen pauzes nemen.

Het is geen geheim dat het nemen van regelmatige pauzes essentieel is voor een productieve werkdag, maar wist je dat het ook essentieel is voor creativiteit? Wanneer je jezelf tijd gunt om te rusten en te ontspannen, hebben je hersenen de kans om op eigen kracht af te dwalen en verbanden te leggen tussen ideeën die het anders niet zou maken.

Hoe te doorbreken:

Er zijn een paar verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je de hele dag pauzes neemt, en geen van hen is moeilijk als je er eenmaal een gewoonte van maakt. Een manier is om elk uur of twee uur een alarm op je telefoon in te stellen en een pauze van vijf minuten te nemen, waarin je je lichaam kunt bewegen, wat water kunt drinken of gewoon even weg kunt gaan van je werk om je geest te ontspannen. Je kunt ook proberen in korte tijdsblokken te werken in plaats van urenlange stukken; dit zal je ook dwingen om meer pauzes te nemen. Een handige methode is hiervoor de pomodoro-techniek: je werkt 25 minuten en neemt dan 5 minuten pauze. Er zijn apps die je hierbij kunnen helpen.

Slechte gewoonte 2: Uitstellen

“Ik doe het straks” is een van de meest voorkomende zinnen die door mensen over de hele wereld worden geuit, en het is ook een van de slechtste dingen die je voor je productiviteit kunt doen. Als je taken uitstelt tot later, heb je niet alleen minder kans om ze af te ronden, maar kom je ook minder snel op geweldige ideeën, omdat je hersenen op andere dingen zijn gefocust.

Hoe te doorbreken:

De eerste stap is om gewoon eerlijk tegen jezelf te zijn over hoe vaak je taken uitstelt. Als het meer dan eens per dag gebeurt, vraag jezelf dan af waarom, wat het gevoel is dat ervoor zorgt dat je dingen uitstelt als ze meteen moeten worden gedaan en of er manieren zijn om die gevoelens in de toekomst te vermijden. Als je eenmaal weet wat je triggers voor uitstelgedrag zijn, werk dan aan manieren om ze te vermijden. Je kunt ook proberen een uitstellijst te maken van alle taken die je die dag moet voltooien en ze vervolgens af te vinken als ze klaar zijn; dit geeft je een stimulans om meer dingen op je lijst gedaan te krijgen, omdat het vooruitgang laat zien. Dit zal stress veroorzaakt door onvoltooid werk aanzienlijk verminderen.

Slechte gewoonte 3: Multi-tasken

Multitasking wordt vaak gezien als een teken van productiviteit, maar de waarheid is dat het juist het tegenovergestelde effect heeft. Wanneer je je op meerdere taken tegelijk probeert te concentreren, kunnen je hersenen het niet aan en schakelen ze heel snel heen en weer tussen taken, wat leidt tot verminderde productiviteit en meer fouten.

Hoe te doorbreken:

Het beste wat je kunt doen, is stoppen met proberen een supermens te zijn die alles tegelijk doet en je op één taak tegelijk te concentreren. Dit lijkt misschien te leiden tot verminderde productiviteit, maar de waarheid is dat door je tijd te nemen en elke taak volledig uit te voeren, je op de lange termijn productiever zult zijn. Je kunt ook proberen specifieke tijden in te stellen voor het controleren van e-mail of sociale media, in plaats van dat je de hele dag door te laten afleiden.

Slechte gewoonte 4: Perfectionisme

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen geen pauze nemen, is omdat ze het gevoel hebben dat ze die tijd moeten gebruiken om aan hun projecten te werken, en dit leidt vaak tot perfectionisme. Het probleem met perfectionisme is echter dat het kan leiden tot verminderde productiviteit en verhoogde stress, omdat er altijd ruimte is voor verbetering, wat betekent dat je iets nooit echt kunt afmaken.
Perfectionisme leidt ook vaak tot uitstel. Je hebt het gevoel dat het niet goed genoeg is en dat je er nog over na wilt denken of nog verder aan wilt werken. Je taak duurt daardoor onnodig lang of je maakt het nooit af.

Hoe te doorbreken:

De beste manier om uit de valstrik van perfectionisme te komen, is door realistische doelen voor jezelf te stellen en te begrijpen dat er altijd ruimte is voor verbetering, maar dat betekent niet dat je iets nooit kunt afmaken. Door te accepteren dat je werk niet perfect zal zijn, kun je het zelfs gemakkelijker vinden om taken af ​​te ronden, omdat je niet langer de extra stress hebt om alles perfect te doen. 

Slechte gewoonte 5: Te veel afleiding tijdens het werk

Het is gemakkelijk om onze telefoons te checken, door sociale mediasites te scrollen en video’s te bekijken. We denken dat dit niet veel tijd in beslag neemt op de dag, maar overmatig gebruik kan zelfs leiden tot verminderde productiviteit, omdat je minder gefocust raakt op wat je aan het doen bent.

Hoe e doorbreken:

Probeer gedurende de dag specifieke tijden in te stellen waarop je je telefoon en andere apparaten zult gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je werk. Als je bijvoorbeeld tijdens de lunch een uur aan een rapport werkt, zet je telefoon op stil en leg deze in een andere kamer zodat je wanneer de tijd om is al je berichten en meldingen kunt bekijken zonder het gevoel te hebben dat je werk eronder lijdt.

Slechte gewoonte 6: Te veel informatie

Soms worden we tijdens het werken gebombardeerd met informatie en opties. Hierdoor raakt je geest overvol en je raakt overweldigd, waardoor je productiviteit wordt vernietigd.

Hoe te doorbreken:

Kies één ding en verwijder de rest uit je gezichtsveld. Zorg dat je met een taak tegelijkertijd bezig bent. Leg mobiele apparaten aan de kant en zorg dat meldingen uitstaan. Of ga er gewoon even helemaal tussenuit. Ontsnap aan het internet, de e-mails, de telefoontjes en neem gewoon een pauze. Als je terugkomt, kies dan het kleinste/ makkelijkste ding om te doen en doe het. Als dat eenmaal is gedaan, doe je het gewoon opnieuw totdat de zaken weer beheersbaar worden.

Slechte gewoonte 7: Een gigantische takenlijst hebben

Wanneer je je dag plant, is het gemakkelijk om overijverig te worden en een takenlijst te vullen met een dozijn of meer taken. Helaas kun je ze hoogstwaarschijnlijk niet allemaal voltooien. En als de dag zijn einde nadert en je ziet dat je nog maar de helft hebt afgevinkt, kun je je overweldigd voelen.

Hoe te doorbreken:

Kies per dag 1 tot 3 taken die je die dag zeker doet, de zogenaamde “Meest belangrijke taken”.  Zorg dat je deze zeker doet. Plan de overige taken over de rest van de week. Je zult zien dat sommige taken helemaal niet deze week gedaan hoeven te worden en kunnen misschien ook wel van je takenlijst af. Als je dit doet, zorg je ervoor dat je niet overweldigd raakt en zorg je ervoor dat je ook je takenlijst voltooit (wat geweldig is voor het behouden van een productief momentum en het opbouwen van motivatie).

“Voor alles wat gebeurt is er een uur; er is een tijd voor alles wat er is onder de hemel”. Prediker 3:1