Matigheid past helemaal in het duurzaamheidsdenken waar de laatste tijd zoveel om te doen is. Andere betekenissen van matigheid is karigheid, soberheid, bescheidenheid en spaarzaamheid. Dit betekent dat je op heel veel verschillende gebieden matig kunt zijn.

Een belangrijke voorwaarde voor matigheid is zelfbeheersing. In feite kun je alleen slagen voor matigheid wanneer je de les van zelfbeheersing hebt geleerd. 

Matiging heeft veel voordelen, zowel voor je lichamelijke als voor je geestelijke en mentale gezondheid. Hier zijn zeven van de belangrijkste voordelen:

  1. Matiging kan je helpen een gezond gewicht te behouden en gezond te blijven. Als je te veel of te weinig eet, kan het moeilijk zijn om op een gezond gewicht te blijven. Met matiging kun je genieten van je favoriete voedsel zonder te veel te eten.
  2. Matiging kan je helpen een gezond banksaldo te krijgen en te behouden. Door langer te doen met je kleren, door je spullen eerder te repareren dan nieuwe te kopen, door beter inkopen te doen en minder (eten) weg te gooien, zul je geld besparen.
  3. Matiging kan helpen het stressniveau te verminderen en je humeur te verbeteren. Wanneer je constant ongezond voedsel eet en er een ongezonde leefstijl op na houdt, maakt je lichaam cortisol aan, een stresshormoon. Dit kan leiden tot negatieve stemmingen en depressieve gevoelens. Matiging vermindert het stressniveau, wat kan helpen je stemming te verbeteren en symptomen van depressie te verminderen.
  4. Matiging kan je helpen beter te slapen. Wanneer je ‘s avonds te laat eet en tot laat gekluisterd bent aan televisie, smartphone of laptop kan dit het moeilijk maken om ‘s nachts in slaap te vallen. Het matigen van je voedselinname en minder voor de televisie zitten zijn geweldige manieren om ervoor te zorgen dat je een goede nachtrust krijgt.
  5. Matiging kan je helpen langer te leven. Alles waar je TE voor kunt zetten, kan leiden tot gezondheidsproblemen die je levensduur kunnen verkorten. Matigen is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je een lang en gezond leven leidt.
  6. Matiging kan zorgen voor de juiste balans tussen hoofd, hart en hand. Je leeft bewust en duurzaam (op alle gebieden). Matigheid staat tegenover onmatigheid (uitbuiten van dieren, uitputten van landbouwgronden, vervuiling van de lucht en de zee en  overbevissing).
  7. Matiging is de sleutel tot een gezond en gelukkig leven. Neem vandaag nog de regie over je leven. Wees dankbaar voor wat je hebt: “Gratitude is the Attitude”. Je zult je daardoor ook tevredener voelen en minder last hebben van negatieve gedachten.

Probeer matigheid vandaag nog! 

Voor alles bestaat een bepaalde tijd – Prediker 1:1