Daden die steeds terugkeren worden gewoonten

 Gewoonten vormen het karakter en door het karakter wordt onze bestemming voor tijd en eeuwigheid bepaald – Ellen G. White, Lessen uit het leven van alledag, hoofdstuk 25: Talenten.

Dit citaat beschrijft treffend hoe gewoonten ontstaan en de impact die ze op je leven hebben. Gewoonten spelen een grote rol in ons dagelijks leven, omdat ze ons helpen bepaalde dingen te onthouden die we anders misschien zouden vergeten. Als je bijvoorbeeld elke avond je tanden poetst voordat je naar bed gaat, zal het uiteindelijk een onderdeel van jouw routine worden zonder al te veel nadenken of inspanning van jouw kant.

Gewoonten kunnen ook nuttig zijn in tijden van stress of wanneer je je op een taak moet concentreren. Als je bijvoorbeeld de gewoonte hebt om elke dag de dag te beginnen met het lezen in de Bijbel en te bidden, dan kan het je helpen kalm en gefocust te blijven tijdens meer uitdagende momenten. Evenzo, als je de gewoonte hebt om elke dag een uur te studeren, kan het gemakkelijker zijn om voor langere tijd te studeren als dat nodig is.

Samengevat: gewoonten zijn op meerdere manieren nuttig. Ten eerste kunnen ze ons helpen dingen te onthouden die we anders misschien zouden vergeten. Bovendien kunnen gewoonten ons helpen kalm en gefocust te blijven in moeilijke tijden of wanneer we ons op een taak moeten concentreren. Ten slotte spelen gewoonten een belangrijke rol in ons dagelijks leven door taken gemakkelijker en minder stressvol te maken. Dus waarom zou je vandaag niet beginnen met het creëren van enkele nuttige gewoonten? 

Ook verkeerde gewoonten leiden uiteindelijk tot iets wat je waarschijnlijk niet wilt. Van elke dag een reep chocolade eten krijg je overgewicht. Door elke dag alleen maar te gamen krijg je je (huis)werk niet af. Zo kun je er wel meer bedenken.

In het boek “The Compound Effect” beschrijft Darren Hardy dat elke kleine stap richting je einddoel ervoor zorgt dat je die gaat halen. Het gaat er niet om of je die kleine stap leuk vindt of niet. Het gaat erom welke gewoonte je ermee creëert.

Heb je handige tips voor het creëren van nieuwe goede gewoonten? Laat het ons weten in de comments!