En God zei: Zie, Ik geef u al het zaaddragend gewas op de gehele aarde en al het geboomte, waaraan zaaddragende vruchten zijn; het zal u tot spijze dienen. ‘ Genesis 1:29

 

Mensen die de Bijbel tot hun levenshandboek gebruiken, geloven dat God de wereld in zes dagen schiep en op de zevende dag stopte met scheppen. Als je naar het scheppingsproces kijkt, zie je dat in de eerst drie dagen de basis werd gelegd voor de laatste drie dagen. Op de eerste dag bracht Hij scheiding aan tussen licht en duisternis en op dag vier schiep Hij de zon, maan en sterren. Op dag twee maakte Hij scheiding tussen water boven en water beneden (hemel en aarde) en schiep hij de vrije ruimte daartussen (atmosfeer). Op de derde dag maakt Hij scheiding tussen land en zee en schiep Hij de planten. Op de vierde dag gaf hij de hemellichamen hun functie en op de vijfde dag schiep Hij de zeedieren en de vogels. Ten slotte, op de zesde dag schiep Hij de landdieren en de mens.

Hij vertelde de mens ook meteen wat Hij voor hun had bedacht als dieet: fruit, groenten, noten en zaden (o.a. granen en bonen). Dit dieet blijkt alle benodigde voedingsmiddelen te bevatten die ons lichaam nodig heeft om te functioneren en om gezond te blijven.  Onze lichamen kunnen uit deze voedingsmiddelen alles halen:  koolhydraten, vetten en eiwitten, en vitaminen, mineralen en andere beschermende stoffen. Deze voedingsmiddelen zijn, wanneer ze op een zo eenvoudig en natuurlijk mogelijke manier worden bereid, het meest gezond en voedzaam.

Ons lichaam wordt opgebouwd uit het voedsel dat we eten. Er is een constante afbraak van de weefsels van het lichaam. Deze afbraak wordt hersteld uit ons voedsel. De voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed en getransporteerd naar  de verschillende delen van het lichaam waar ze nodig zijn.  Dit proces gaat voortdurend door en voorziet elke zenuw, spier en cel van leven en kracht.

Onze eetlust is geen veilige gids voor het kiezen van het juiste voedsel. Onze eetlust wordt beïnvloed door wat de voedingsindustrie ons aanbiedt. Vaak zijn dit voedingsmiddelen waarin (te) veel zout, suikers, vetten en kunstmatige smaakstoffen zijn verwerkt. Denk maar aan koekjes, taart, ijs, chips en patat/friet. De beste plek in de supermarkt om voeding te kopen is de afdeling groenten en fruit.

Er zijn veel populaire diëten, maar het gezondste dieet is een dieet dat bestaat uit eenvoudige, natuurlijke voedingsmiddelen zoals granen, fruit, noten en groenten. Deze voedingsmiddelen voorzien ons lichaam van de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. We moeten ongezonde voeding zo veel mogelijk vermijden, omdat veel gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door verkeerde dieet-keuzes.

Wanneer we een auto kopen, weten we op welk brandstof het “loopt”. En we zouden het niet in ons hoofd halen diesel te tanken in een benzineauto, of benzine in een elektrische auto. Gelukkig hoeven we niet te raden waar ons lichaam het beste op loopt: producten van planten die zaden produceren – vruchten, granen, zaden en noten, en zuiver water. Doe er je voordeel mee!