Deze uitspraak moet je natuurlijk niet letterlijk nemen. Je wordt geen peer als je veel peren eet of een koe als je veel rundvlees eet. Maar we worden wel opgebouwd uit wat we eten en wat we eten heeft wel invloed op ons gedrag, hoe we ons voelen en hoe ons lichaam functioneert. Het is de hoogste tijd dat we onszelf heropvoeden om te leven van fruit, granen en groenten en noten. Een verscheidenheid aan eenvoudige gerechten, perfect gezond en voedzaam en goed bereid, heeft veel voordelen boven het eten van  vlees en vis. Tal van studies tonen aan dat body building tot de juiste proporties bevorderd wordt door het eten van veel groenten, fruit, noten en granen.

Dagblad Trouw publiceerde op 19 sep 2021 bovenstaande Schijf for Life:
Alles wat je lichaam nodig heeft staat op deze schijf. Vloeistof is water, suppletie van vitaminen D3 en B12. That’s all!

Wat zijn enkele voordelen van gezond eten? Hieronder staan er een paar:

  • Je hebt de hele dag meer energie.
  • Je wordt minder snel ziek.
  • Je ziet er jonger uit en voelt je ook jonger.
  • Je huid zal er gezonder uitzien.
  • Je valt makkelijker af
  • Je behoudt een gezond gewicht

Het eten van dierlijk voedsel heeft nadelen:

  • Je kunt je moe en traag voelen na het eten omdat het lichaam harder moet werken om vlees en vis te verteren. 
  • dierlijk voedsel kan ervoor zorgen dat je aankomt, wat kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen.
  • Het eten van dierlijk voedsel kan ook het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten, zoals hartaandoeningen en diabetes, vergroten.

Gezonde voeding zit boordevol vitaminen en mineralen, die essentieel zijn om je lichaam goed te laten functioneren. Het bloed neemt deze voedingsstoffen op en brengt het naar de cellen. Onze organen zijn opgebouwd uit weefsels die weer gevormd worden door de cellen. Je lichaam wordt dus opgebouwd uit het voedsel dat je eet.

Als het voedsel dat we eten niet rijk is aan voedingsstoffen, dan kan ons lichaam geen cellen bouwen en blijven we zwak en worden we ziek. Dit gebeurt niet direct na het eten van een portie ongezond voedsel, maar wel op de lange termijn.

“Je bent wat je eet” neemt de profeet Daniel wel heel letterlijk. Hij zei tegen de kamerheer ‘Neem de proef op de som en laat uw dienaren tien dagen alleen groente eten en water drinken. Vergelijk ons uiterlijk daarna met dat van de jongemannen die de koninklijke spijzen eten, en beslis dan over uw dienaren op grond van wat u ziet.’ De kamerheer ging op het voorstel in en gaf hun tien dagen. Aan het eind van de tien dagen zagen zij er gezonder en beter doorvoed uit dan alle jongemannen die de koninklijke spijzen voorgezet hadden gekregen. Daniel 1:12-15

Elke dag staan we voor de keuze: wat eten we vandaag? Ons lichaam heeft brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. Het is belangrijk voor ons om de juiste beslissing te nemen, omdat onze gezondheid en welzijn ervan afhangen. Dus als je honger hebt, bedenk dan of je liever iets eet wat goed is voor je lichaam of iets wat niet zo voedzaam is en alleen maar lekker!